Powered by partypoker

13/11/13 10 jaar is een jubileum waard, niet de afbraak!

Wij willen onze turbines ook na hun 10de verjaardag volluit laten draaien.

U hoorde onlangs in het nieuws dat Aspiravi haar turbines mogelijks na 10 jaar uitbating wil afbreken. De minister van Energie reageerde dat ze niet mee wil stappen in het vergroten van de winst van dat bedrijf. Het waren uitspraken waardoor wij bij Wase Wind en Fortech met verstomming geslagen waren.

De turbines van Braemland I in Kruibeke zijn opgebouwd in het voorjaar van 2005. Ze produceren al 8,5 jaar zuivere Wase Windstroom. En de turbines doen het technisch prima. Ze worden ook heel zorgvuldig onderhouden om er voor te zorgen dat de wind zoveel mogelijk elektriciteit oplevert. Het is dan ook onze verwachting dat onze turbines nog lang na hun tiende verjaardag in werking kunnen blijven.

Na 10 jaar uitbating krijgen onze windturbines geen groenestroomcertificaten meer en dus geen enkele steun. Wanneer er geen grote herstellingen nodig zijn is het mogelijk om de turbines verder uit te baten zonder steun. Voor onverwacht hoge herstellingskosten – zoals bv vervanging van een tandwielkast - voorziet de overheid nu ook een beperkte ondersteuning zodat de windturbines verder kunnen blijven draaien en waardevolle windstroom produceren.

Misschien heeft u op de beelden van het VRT-journaal ook Chris Derde herkend. Chris is lid van de Raad van Bestuur van Wase Wind, en sprak op het journaal als voorzitter van de sectororganisatie VWEA, de Vlaamse WindEnergie Associatie. Het genuanceerd standpunt van VWEA is na te lezen op de website van de koepelorganisatie ODE.

Het is voor ons als samenleving interessant om oude turbines te laten draaien. Ze zorgen voor zuivere elektriciteit en helpen zo de kosten van de vervuiling te verminderen. De financiële ondersteuning die ze eventueel nog nodig hebben is miniem.

We hopen dus dat de redelijkheid het zal halen en dat ook in Vlaanderen windturbines zoveel mogelijk elektriciteit produceren die bijdragen aan de weg naar 100% duurzame energie in 2050. Wij willen daar in elk geval aan meewerken en onze turbines zo lang mogelijk laten draaien.

Powered by FTS
Fortech :: Samelstraat 21 A :: B - 9170 Sint-Gillis-Waas :: T: +32 (0) 3 225 10 01 :: F: +32 (0) 3 755 19 03 :: E: info(at)fortech.be