Powered by partypoker

15/10/13 Duikeldam 1 jaar

De turbines van Duikeldam draaien nu een jaar. We hebben dus al een beeld over de hoeveelheid elektriciteit die we mogen verwachten.

De opstartfase bij de turbines van Duikeldam was niet rimpelloos. Er was gelukkig geen groot probleem, maar een aantal kleine aspecten die moesten opgevolgd worden. Onder andere het herstel van de inkervingen op de mast die het gevolg waren van het transport. Ondertussen is al dit werk verricht en draaien de turbines zoals we het verwacht hadden.

De turbines van Braemland I en II staan dicht bij elkaar en staan dus in dezelfde windzone. Het windpark Duikeldam staat 10 km noordelijker. Dat lijkt niet veel, maar het heeft toch een belangrijk effect. Het Duikeldampark ligt ten zuiden van de E34 in Vrasene en Sint-Gillis-Waas en kijken uit over het havengebied rond de Schelde en de uitgestrekte polder.

Hier heeft de wind minder last van obstakels zoals bossen en dat is duidelijk merkbaar. We zien in de gegevens ook duidelijk de versplaatsingen van “buien” en aanzwellende wind. Er kan een verschil van een kwartier zitten in het veranderen van windrichting en windsnelheid tussen deze twee locaties.

Het toont aan waarom het zo belangrijk is om windparken niet te concentreren op één enkele plaats. Immers, niet overal verandert de wind op hetzelfde moment en dat is belangrijk voor het evenwicht op het elektriciteitsnet.

Powered by FTS
Fortech :: Samelstraat 21 A :: B - 9170 Sint-Gillis-Waas :: T: +32 (0) 3 225 10 01 :: F: +32 (0) 3 755 19 03 :: E: info(at)fortech.be